The Story

Our project consisted of a complete gut and remodel of the main and second level of an existing house in Ottawa’s Glebe neighbourhood. This ‘hood is filled with classic, older homes many with Heritage status and plenty of character. In our design, it was important to respect the history of the client’s home and neighbourhood while adding a seriously modern update to the interior.

Originally, the home had a traditional layout with separate rooms and many private spaces. We opened-up the living areas, removing restrictions and simplifying the floor plan to allow the clients to really live more naturally. The approach to the design was to create a natural flow and sense connectedness across all spaces and levels within the home.

When first walking into the space the entry foyer is flooded with natural light streaming through new slit windows placed strategically at the front of the house There are unobstructed sight lines throughout the home that carry light and add a sense of volume to the spaces. A glass staircase further opens-up the home to the upper level and warm, natural-toned wide plank flooring grounds the design.

In the large and inviting kitchen, there is a custom banquette that is intimate enough for daily family meals but that can also accommodate larger gatherings. A key point in the kitchen was to allow the client to be continually connected to their guests while preparing food and hosting. Through the kitchen, the backyard feels like a continuation of the interiors and remains a private space for the homeowners to enjoy.

From the street, slight updates were made but the integrity of the original home remained thus maintaining a connection to the street and neighbourhood.

CREDITS
Photographer: Justin Van Leeuwan
Project Manager & General Contractor: The Lake Partnership